I takt med at antallet af hushandler stiger og huspriserne ligeså, har rabatsøgende boligkøbere fået kamp til stregen. Sælgerne vender nemlig oftere end før tommelfingeren nedad, når køberne fisker efter et nedslag i prisen. Til trods for at der stadig bliver givet nedslag i en langt overvejende andel hushandler, er andelen af villahandler med nedslag faldet fra 89 procent i fjerde kvartal af 2011 til 75 procent i andet kvartal af 2016.
”Når andelen af bolighandler med nedslag falder, kan det skyldes flere ting. Boligsælgerne kan være blevet bedre til at prissætte deres boliger, men derudover er der også en sammenhæng mellem et godt kørende boligmarked, som vi har nu, og mindre nedslag”, siger Birgit Daetz.
Også i fjerde kvartal af 2014 og andet kvartal af 2015 var andelen af hushandler med nedslag nede på 75 procent.
Her holder sælgerne på pengene
Sandsynligheden for at få rabat på huskøbet svinger landet over. Glostrup var den kommune, hvor der i andet kvartal blev givet nedslag i færrest villahandler. Kun 52 procent af køberne kom ud af handlen med en rabat. De resterende måtte enten betale udbudsprisen eller lægge ekstra oveni.
I den anden ende ligger Morsø Kommune, hvor 92 procent af alle villahandlerne blev lukket med et nedslag i andet kvartal i år.
”Hvis udbuddet er lille og efterspørgslen stor, er der sandsynlighed for, at man som sælger får udbudsprisen hjem. Der er kun 45 villaer til salg i Glostrup, og der er mange, der gerne vil have fingrene i dem. På sælgers marked bliver der ikke givet mange rabatter”, siger Birgit Daetz.
Top 5 kommuner med mindst andel nedslag (villa, andet kvartal 2016)
- Glostrup: 52 %
- Halsnæs: 56 %
- Bornholm: 58 %
- Solrød: 59 %
- Billund: 61 %
Top 5 kommuner med størst andel nedslag (villa, andet kvartal 2016)
- Morsø: 92 %
- Lyngby-Taarbæk: 87 %
- Odense: 86 %
- Ærø: 86 %
- Jammerbugt: 86 %
Dyk ned i mere statistik om boligmarkedet på Boligsidens markedsindeks.